DSCF3283DSCF3284

Lidt om at arbejde med ovnformet glas.


Glasfusing er en del af processen i bearbejdning af glasplader til færdige kunstværker. Efter udskæring og komposition fuses (sammensmeltes) glasset i en ovn. Efter afkøling lægges glasset på en form og varmes igen i ovnen med mindre det skal være et billede.

Glasset købes oftest i store plader på 1,5 til 3 mm i tykkelse. Der findes forskellige typer glas, og det er vigtigt, at holde sig til samme type. Hvis man blander glas af forskellig typer vil glasset spinge, da det arbejder forskellligt ved opvarming og afkøling.
Processen starter med udskæring af glas med en glasskærer. Man kan vælge glas i forskellige farver og sammensætte pladerne i forskellige mønstre afhængig af, hvad man vil lave. Ofte vil man starte med en klar hel plade i bunden. Ovenpå denne lægges de øvrige glasstykker i det møster man ønsker. Efter rengøring af glasset limes det sammen med lidt holdelim, så værket kan flyttes uden at skride fra hinanden. Når limen er tør, er man klar til sammensmeltning af glasstykkerne. De lægges på en ovnplade der er smurt med separator, et stof der får glasset til ikke at hænge fast i ovnens plade.
Ovnen varmes op til ca. 800-850 gr. afhængig af glastype og køles langsomt og kontrolleret af for at glasset ikke skal springe. Glasset udvides når det opvarmes og trækker sig sammen under afkøling. Ved ca. 830 gr. opnås en fullfusing. Glasset er blevet til en plan plade. Hvis man hellere vil lave noget med reliefvirkning eller kun lige sammensmelte glaspladerne, tack-fusing, skal temperaturen ikke være så høj (690-740 gr).
For at få formet (slumpet) glasset til f. eks en skål skal den fusede glasplade varmes en gang til. Anden gang lægges pladen på den form man ønsker at anvende, efter at den er behandlet med separator. Temperaturen skal gå op til ca. 690 gr.

Store ting kræver en stor ovn og lang brændetid og afkøling ( et døgn), men små ting som smykker kan man relativt hurtigt lave (få timer), hvis man har en god mikrobølgeovn og en særlig indsats til at varme glasset i. Der findes forskellige udformninger af disse. På de næste sider kan I se eksempler på glasting både lavet i større ovn, men også ting fra “mikrobølgeovn”.Ovn med glas til brændingMikroovnsindsats

Til venstre: Kig ned i rund ovn på kursus. Til Højre: billede af varm mikroovnsindsats.

Sidst opdateret mandag den 25.10. 2009